טלפון: 052-3515115, 03-5320585
מייל: yifatavi@gmail.com
- מרכז
- תל אביב
- טיולי אומנות
- טיולי משפחות
- עברית
- אנגלית
- ספרדית
דף פייסבוק: טיול בתל אביב, בני ברק עם יפעת
טיולים בתל אביב, בני ברק.
טיולים אורבניים, תיאטרליים ושיריים.
יפעת אביצדק-קלפה
מורת דרך (מס' רישיון 5321), תואר שני בלימודי ארץ-ישראל (אוניברסיטת בר אילן)
מי אני?
עוסקת בנוסף בכתיבה של ספרי ביוגרפיות וכתיבה חופשית. עסקתי בעבר בעיצוב בגדים, ובייצור אמנות.
אני רוצה לגרום לקהל שלי, לחוות, להרגיש ולהתרגש!
מיוחד – התמחות בבניית טיולי "חיים שכאלה", אחרי ראיונות מקיפים, טיול בתפירה אישית,
בתל אביב וברחבי הארץ.
דוגמאות לסיורים:
עם גוטמן ברחובות נוה צדק: מיצג מהלך
נשב עם גוטמן הצייר והסופר על שרפרף ונאזין, לסבתו המופלאה שלמדה אלף-בית בגיל שבעים שנה. נתאהב כמוהו בחולות ובשממה, בניגוד לביאליק המתגעגע לרחובות אודיסה לכרכרות. נכיר את עגנון, המיוחד בסופרים, ואת חדרו המלא נרקיסים. נלך בעקבותיו של הרב קוק, כברנר בשעתו, ונזכר גם בפרישמן הגדול שאמר כי החול צופן בחובו שכחה ללא שיור. גוטמן מאוהב בעירו ובנופה, בערוב ימיו רואה את נבואתו של פרישמן מתגשמת.
הסיור מתקיים מחוף הים אל תוך שכונת נוה צדק, בניין ה"אוטונומיה", בית הספר לבנות, בית הספר לבנים, בית הרב קוק, בית שלוש, בית עגנון ובית הסופרים…משולב בתחפושות ואביזרים.
איך אתה אוהב את האקספרסו שלך? מסע אל בתי הקפה של פעם.
טיול משפת הים של העיר הקטנה, קפה פילץ וגן לונדון, דרך "רחוב בן יהודה שטראסה" על שלל העוגות, התופינים ובתי הקפה שהיו. דרך בתי האומנים נגיע לרחוב שנקרא בשם ראש העיר המיתלוגי. בדיזנגוף נטייל בין "קפה פראק" ל"כסית של חצקל", "רוול","פינתי" ואפילו "קליפורניה".
בין חתיכות, אנשי בוהמה, הציירים, הסופרים, המשוררות והאחרים ניזכר בטעמים ובריחות נדבר על אהבות גדולות ועל דעות ואמונות. הטיול מלווה בפזמונים מושמעים ובשירון אישי, שירים, מיתולגיות, פוליטיקות ובעיקר אנשים.
"כל העולם מאפו"-
סיור בעקבות ספרה של שולמית לפיד – "ואולי לא היו"
דרך סיפור חייה של שולמית גלעדי ברחוב מאפו 15 בתל- אביב, ניפגש עם דמויות, תפישות עולם, ואירועים כפי שהם מוזכרים בספרה- תוך כדי הקראת קטעים רלבנטיים מהספר. שיעורי הבלט השבועיים, הקונצרט של אנשי הרחוב, ושאר דברים שאפיינו את חיי העולים החדשים של תל אביב בשנות השלושים והארבעים. בהמשך ברחוב מאפו 10 נתוודע אל משפחת למברגר (סבא וסבתא שלי), משפחת רבנים שהשתייכה לאגודת ישראל, ונדבר על השווה והשונה בין שתי המשפחות (שהכירו זו את זו). עוד דמויות מהרחוב עליהן נדבר: שפרינצק יו"ר הכנסת, פרופסור אבנשטיין, הצייר זריצקי ועוד.
דרך הסיפור האישי נפתח צוהר לימים של תל אביב הגדלה ומתפתחת על שלל מרכיביה ובניהם תרבות בתי הקפה, חיסרון הכיס, עברי דבר עברית, מלחמות מבית ומבחוץ, ובעיקר הרוח המיוחדת של תושבי העיר הקטנה.
בני ברק: מסע לעולם אחר
כיצד יתכן שהעיר הענייה ביותר, עוסקת יותר מכל במתן צדקה? איפה אפשר למצוא מוצץ לתינוק בוכה באמצע הלילה? איך 17,000 איש נכנסים בחדר אחד ולא גדול? באיזה מרכול (סופרמרקט) הכניסה היא לנשים בלבד? היכן הרב ש"ך מילא את מקומו של הרצל?
סיור בין סיפורי ההקמה של העיר, דרך ישיבות ובתי כנסת, הכרות עם רחוב רבי עקיבא עורק החיים המרכזי, בית הכנסת הגדול הישן ובית הכנסת איצקוביץ' הגדול והחדש, שכונת "זכרון מאיר", וה"אוקספורד" של עולם הישיבות- פונוביז'. האנשים, השלטים על הקירות, השפה, הבגדים, הכל ועוד ועוד.
יפו של שירים "אין כמו יפו בלילות" וגם בימים…
נהיה בנמל שקלט את טיטינה ואפרים, וגם את צ'צ'קס (עגנון), על הספינות הרעועות, הסבלים הגסים שרק חפצו בבקשיש, ושאר הדברים שמסביב. "מה המה הלב, מה צהל הלב, עת הגענו אל יפו העיר…" נעבור להכיר את הפושעים הקטנים והגדולים מ"השטח הגדול" נגיע עד לשחזור הסמטאות, לאומנים הישראלים, לדן בן אמוץ והחמאם, "למלח ועשן וצליל גיטרה, סכין שלופה ומשחקי שש-בש…" נדבר על עיר הנמל העתיקה בת אלפי השנים שממנה יצאה וצמחה העיר העברית הראשונה. חדש מול ישן וכל מה שביניהם.
תל-אביב והצלילים
"תנו לנו יד ונלך…" נטייל בין המקומות המוזכרים בשירים הרבים כל כך שנכתבו על העיר העברית הראשונה. מהגימנסיה, דרך רחוב אחד העם, על בתיו ותושביו, דרך לב תל-אביב, כיכר אלברט ובית הפגודה, לשיינקין וקפה תמר. נסיים עם עצי השקמים בתוך גן מאיר המיתולוגי. שירו של אלתרמן שנכתב בשנת 1934 "מיותר" נגד הריסת בתים בתל אביב של אז. חדש מול ישן בעיר, בתים המיועדים לשימור. הדיונים בנושא, השיטות השונות, היחס לעבר.
שינקין- רקמה אנושית אחת חיה…
יציאה מאוהל שם המיתולוגי של ביאליק, עם שאלת השאלות: "התרבות הישראלית- לאן?" נטייל באתרים שונים בסביבת הרחוב, חצרות חסידיות, מבנים היסטוריים, חנויות, בעלי מלאכה ומוסדות מיוחדים לרחוב בעשור השנים האחרונות. ננסה להכיר את מגוון הזרמים והאנשים המתגוררים בסביבה. אפשרות למפגש עם רב השכונה, וישיבה ב"קפה תמר" בתיאום מראש.
באוהאוס- יש חיה כזאת!
עם הכרזתה של תל- אביב כעיר מורשת בינלאומית, בעקבות הארכיטקטורה המיוחדת שלה, הגיע הזמן שגם אנחנו נגלה במה דברים אמורים. לאורך שדרות רוטשילד, ובסביבותיהן בין הבתים שהיו, ובתים שעודם, נדבר על היסטוריית ההקמה, תכנונים ותוכניות, והעיקר- על האנשים שחלמו, חיו והגשימו. בתי החלומות של שנות העשרים מול בתי הסגנון הבינלאומי של שנות השלושים. בואו ללמוד את תל-אביב שלא הכרתם.
בוהמה בתל-אביב- חלום(ן) לאומנות, פרומנדה של דמויות
יצירה בהתהוות, אומנות בבנייה- הרעיון המרכזי שסביבו ילכו הדברים הוא חיפוש שפה. התלבטות והתחבטות של אנשים ויוצרים מכל הזרמים, כותבים, משוררים, מלחינים, ציירים, שחקנים, רקדנים, אדריכלים וציירים בתחילת ימיה של תל-אביב, למציאת דרך ביטוי. כזו שתתאים בראש ובראשונה לאישיותם ובמקביל לסביבה. הדמויות: שלונסקי, אלתרמן, לאה גולדברג, אגדתי, ראובן ואסתר רובין, ביאליק דיזנגוף ועוד.
הסיור ילווה בשירים, פזמונים וקטעים תיאטרליים. המסלול יצא מהים ליד בית האופרה ויסתיים ברחוב ביאליק.
"והנה בא איש גבוה עם שערות פרועות" – סיפור אהבתם של ראובן ואסתר רובין
סיור היוצא ממוזיאון ראובן, שהיה ביתם של ראובן ואסתר רובין, אל הרחוב התל-אביבי. הסיור מגולל את סיפור אהבתם של הצייר ראובן וכלתו האמריקאית אסתר – המתחיל על סיפון אנייה בדרך לארץ-ישראל וממשיך בתל-אביב הקטנה. מסע מרתק לצדו של אחד מחלוצי האמנות הישראלית בשנים המכוננות של תל-אביב, הישוב והמדינה.
אחרי הסברים במוזיאון נצא אל תחנות מחיי הזוג, ונסיים במקום בו התחתנו.
הנמל הנסתר מן העין
סיור ביריד החלומות ועד לתחומי נמל תל-אביב ההיסטורי. חלום וחזון, שירי נמל וגמל, סוורים עברים גאים (מסלוניקי), מלחמת הצירה בקמץ, מה בין יפו לנמל החדש, כל אלה בלוויית שירים ופזמונים. במקביל ההוויה הנוכחית בנמל, תרבות עברית עכשווית, חדש מול ישן.
צלילי אהבה בזכרון –
על אהבות, אכזבות, אנשים וחולמים, במושבה קטנה אחת
עם שירים, וסיפורים, דרך בתים ישנים, ומחודשים, יחד עם אגדות ומעשים שהיו, נתרגש וניזכר בימים אחרים.
מההיאחזות העיקשת של הגרעין הראשוני של מייסדי זיכרון יעקב בקרקע "…גם אם נכרסם אבנים, וגם אם נמות, מכאן לא נרד", דרך תולדות המשפחות הראשונות ובניהם. ניזכר בנדיב, בפקידות, וגם בפועלים. תרבות, תפילות, ומריבה על קיום המצוות. מלחמות, מחלות, חולמים והוגים.
אחוזת לנגה (בית דניאל)- סיפור אהבה אגדי, חיים מוות לצלילי מוזיקה שמיימית, גן הטיול, בית הפקידות הראשון- כנסיה ראשונה לבני ישראל בארץ ישראל, בית הכנסת "אוהל יעקב", רחוב המייסדים-מושבת רחוב, בריכת בנימין, חצרות האיכרים, בית אהרונסון – ניל"י, הגורן- יד למייסדים
ביקור בבית העלמין של המושבה, מפגש עם אנשים שהיו ואינם.
ראשון לציון מארש- אז והיום
סיור באתרים הקלאסיים של המושבה הציונית הראשונה(?) ראשון לציון. היקב, בית הבאר, גן המושבה, בית מאירוביץ, בתי הפקידים, בית פריימן, בית הייסמן, בית הכנסת, בית ספר חביב. נרד לעומק המושג "ראשוניות": בזכויות הנשים, בזכויות הפועלים, החינוך העברי ובעוד תחומים. צלילי "חושו אחים חושו" שנכתב בהקשר לבית מסויים, כמו גם האורקסטרה של המושבה, ילוו אותנו בין בתי העיר של היום. חזות נוכחית מול חזות המושבה במאה ה-19.
נוצת הקסם-
טיול בספארי בעקבות ספרו של הווטרינר יגאל הורביץ הלוחש לחיות
בין החצרות ומקווי המים, בשבילי הגן הירוק ובעזרת נוצת הקסם נפגוש את בעלי החיים השונים שדמותם שימשה השראה לכותב.
נדבר על חיות אנשים וכל מה שביניהם, ונערוך מפגשים מרתקים עם בעלי החיים המתוארים בספר.
הסיור ייערך בגן החיות, בין חצרות בעלי החיים, בליווי משלים, שירים וצלילים, ויכלול היכרות מקרוב עם משפחת הגורילות , הדובים (כאלו שחיו פה בארצנו ממש לא מזמן !), להקת זאבי המדבר הישראלים ועוד…
הסיור מותאם לקבוצות מבוגרים, ומיועד לחובבי ספרות וטבע..
הכניסה תיערך בנסיעה עצמאית בשטח האפריקני הפתוח, ותאפשר למשתתפי הסיור לצפות מקרוב ובגובה העיניים בבעלי החיים האפריקניים המסתובבים בו.
- הדרכה בכל אזורי הארץ
- אני מקיימת הדרכות והרצאות בנושאי ארץ-ישראל לסוגי קהל שונים. המתכונת מזכירה במשהו את סיורי השירים. למשל, בהרצאה על העליה הראשונה, אני דרך השירים האורקסטרה של ראשון לציון, והבלדה על יואל משה סלומון, מדברת על המושבות הראשונות ואנשיהן מהמיקרו למקרו – ובחזרה.
- חלק מן המיצגים ניתנים להעברה באולם סגור.
מן העיתונות:
"הסיור המוצלח והמעניין "בעקבות החול של נחום גוטמן" בהדרכתה הייחודית של יפעת אביצדק היה מהנה ביותר, והשאיר בקרב גמלאי נסציונה טעם של עוד" (עידית חן, מנהלת בית גמלאי נס-ציונה)
יצאנו למיצג מהלך בעקבות יפעת אביצדק מורת דרך. (אם תתעקשו, וכדאי לכם היא תוביל אתכם גם בין דפי ההיסטוריה של ראשון לציון) אביצדק הכריזמטית תלווה את הסיור בתמונות מדברות, תצטט מתוך סיפורים ותקרא שירים של אנשים שקשרו את גורלם בעיר תל-אביב…" (אריאלה אפללו, ערים-שוקן 8.7.2004)
"בכיכר אלברט אנחנו פוגשים את יפעת אביצדק שמחלקת לנו דפים מודפסים עם מילות שירים.
"תל אביב בין השירים" נקרא הסיור הבא שלנו. "מי יבנה בית בתל אביב" מלווה אביצדק בשירה ובפיזוז את המוזיקה הבוקעת מהטייפ הצמוד. תנועת המכוניות ברחוב מאטה, וקשה לנהגים להתעלם מיפעת המנצחת על שירתנו…" (עדי אדר, לאישה, 24.3.03)